Min tid som student på LTU


Välkommen till min blogg!

Jag studerar till Högskoleingejör inom data/elektronik på Luleå tekniska universitet.

Min förhoppning är att kunna förbättra mitt studieresultat med hjälp av denna blogg och er som läser mina inlägg. Jag hoppas därför på att ni kommenterar mina inlägg, speciellt om ni är studenter själva!

lördag 10 maj 2014

Datakommunikation uppgift 1

Det finns två principer för att överföra digital information över en kanal, beroende på kanalens
egenskaper: antingen skickar man datasignalen ”direkt” ut på kanalen (basbandsöverföring) eller
så använder man bärvågsmodulering.

I uppgift 1 ska jag:
1. Beskriva de båda principerna och redogöra för när det är lämpligt att använda respektive
princip samt för vilka olika typer av medier som de olika principerna passar.
2. Beskriva skillnaden på informationshastighet (=överföringshastighet) och symbolhastighet.
3. Beskriva vilka två faktorer som direkt är avgörande för en kanals överföringshastighet?
4. Redogöra för hur man kan öka informationshastigheten på en kanal utan att behöva öka
symbolhastigheten samt beskriva någon lämplig modulationsmetod smat vilka begränsningar som
finns?

1a. Basbandsöverföring:  Överföring i denna kanal sker mellan olika medier direkt utan behov av modulering. Detta betyder att man ständigt kan skicka eller ha tillgång till information/meddelande i kanalen. Telefonnätet är en basbandskanal där överföringen sker genom tvinnad parkabel. Genom att koppla telefonen till uttaget kan man få tillgång till nätet nästan omedelbart. Ethernet är också ett annat alternativ där man vid ett hemma-nätverk kan ansluta flera datorer och därmed få tillgång till nätverket samt internet.


1b.Passbandsöverföring (bärvågsmodulering): Innebär att informationen eller meddelandet måste moduleras för att skickas ut på kanalen. Detta alternativ är lämpligt att änvända tex i radio, där man kan sända olika typer av information genom att modulera frekvens, amplitud och fas.


2a. Informationshastighet (överföringshastighet): Är hur fort data överförs från en punkt till en annan tex. när man laddar ner. Informationshastigheten anges i bitar/sekund (bits/s) och kan även erhållas genom att multiplicera antal symboler/sekund med antal bitar/symbol. 


2b. Symbolhastighet:
Är antal skickade symbol/sekund där en symbol är en del av datan. Symbolhastigheten är alltid densamma oavsett antalsymboler  eller bithastigheten.


c. Avgörande faktorer för överföringshastighet:  Bandbredden är en faktor påverkar överförings-hastigheten på så vis att ju högre bandbredden är desto högre överföringshastighet kan man uppnå. BER (bitfel) är en annan faktor som påverkar överföringen. Skickade paket som rapporteras som felaktiga måste skickas om igen vilket resulterar i att det tar längre tid att skicka data.

d. Hur ska man öka informationshastighet samt bibehålla symbolhastighet:
Genom att öka antal symboler/s kan man därmed öka bithastigheten. Att öka antal symboler innebär att öka antal nivåer vilket därmed kräver att man genomför amplitud modulering. Nackdelen med amplitudmodulering är att amplitudskillnaden mellan symbolerna minskar vilket gör att överföringen blir med störningskänslig.

Uppgiften var mycket lärorikt men inte vidare svårt att slutföra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar